„Zahvaljujući programu Evropske unije i UNOPS-a, uspela sam da se zaposlim u struci, da napravim dalji korak u karijeri i učim mikrobiologiju u Zavodu za javno zdravlje Pančevo. U trenutku u kome je ZZJZ raspisao konkurs, ja sam bila nezaposlena.“

Doktorka Suzana Trajković jedna je od 200 lekara, medicinskih sestara i tehničara, koji su tokom pandemije virusa korona  bili nezaposleni, a onda su svojom stručnosti pomogli domaćem zdravstvenom sistemu u borbi protiv kovida. Zdravstvene ustanove zatražile su kadrovsku pomoć, u skladu sa svojim potrebama, a nezaposleni medicinari su se odazvali i prvo su dobili ugovore na šest meseci. Njihovo angažovanje finansirala je Evropska unija, što je i nastavila da čini i tokom nekoliko faza produžavanja ugovora. Ukupno 15 meseci su novcem poreskih obveznika Evropske unije isplaćivane plate medicinarima i drugim administrativnim radnicima. Njih 200 raspoređeno je u 25 ustanova širom Srbije.

„Mnogo su nam pomogli“, kaže Ljiljana Lazić, doktorka koja je na čelu Zavoda za javno zdravlje u Pančevu gotovo dvadeset godina. a sa njom se slaže i dr Aksentije Tošić, direktor čačanskog Zavoda.

Zaključno sa novembrom 2021. godine, ovih 200 ljudi pružilo je ukupno 5.720.813 medicinske usluge u vezi sa  kovidom 19 (testiranje, upućivanje u druge medicinske ustanove, praćenje kontakta onih koji su na testu bili pozitivni, hospitalizacija, vakcinacija).

„Što se tiče kovida 19, radila sam u svim fazama – od samog prijema uzoraka iz celog Južnobanatskog okruga do pripreme tih uzoraka za PCR metodu, kao i samu PCR metodu“, kaže doktorka Trajković i kaže da će i nakon isteka ugovora sa EU imati priliku da nastavi rad u pančevačkom Zavodu.

Ona na posao, u Pančevo, putuje iz Beograda, ali to joj, kaže, ne predstavlja nikakav problem, jer voli svoj posao, i ima sjajne kolege.

„Lepo su me prihvatili i uz sve svoje poslove, izdvojili su  vreme da mene podučavaju i nadgledaju moj rad.“

Njena koleginica, Marijana Pejdanović, uposlena je kao sanitarno-ekološki inženjer, a ovo joj prvi posao u struci.

„Ovo angažovanje je doprinelo našoj finansijskoj stabilnosti, egzistenciji, napretku u struci“,  kaže Marijana.

„Pomoć Evropske unije nam je mnogo značila i ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su omogućili da Zavod dobije podršku, a svakako da se zahvalim i u ime zdravstvenih radnika koji su na ovaj način bili angažovani“, zaključuje direktorka Lazić.

Tokom protekle dve decenije, EU je opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i centre za transfuziju krvi i obezbedila ukupno 284 potpuno opremljena sanitetska vozila za domove zdravlja u Srbiji, od kojih je 122 opremljeno respiratorima koji imaju ključni značaj u borbi protiv kovida 19.

Uopšteno govoreći, EU je podržala celokupnu zdravstvenu mrežu Srbije: preko Evropske investicione banke – Evropske banke – sredstva u iznosu od 250 miliona evra korišćena su za rekonstrukciju i izgradnju 20 velikih bolnica širom Srbije, uključujući Institut „Torlak“, kao i četiri univerzitetska klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, koji su ključni u borbi protiv virusa korona.